ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 2020

O Υπουργός Οικονομικών , Υπουργός Εργασίας,Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσαν τα μέτρα προστασίας που αφορούν την στήριξη εργαζομένων και εργοδοτών για τον μήνα ΜΑΙΟ

Τα μέτρα ΜΑΙΟΥ θα κινηθούν πάνω στους ίδιους άξονες της πρώτης φάσης και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους επιγραμματικά σημειώνουμε:.

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας. Επίδομα ύψους 534 ευρώ θα λάβουν για τον μήνα Μάιο, όσοι εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή.

Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο όπως πχ ΕΣΤΙΑΣΗ , ΔΙΑΜΟΝΗ κλπ . Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται οικονομικά, και ανοίγουν σταδιακά από 04/05/2020 μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων, σε ποσοστό όμως όχι μεγαλύτερο του 60%, με το επίδομα που θα λάβουν όσοι μείνουν εκτός εργασίας, να φτάνει στα 534 ευρώ. Ο εργοδότης ωστόσο θα έχει την υποχρέωση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας με τις υπάρχουσες συμβάσεις που έχει με το προσωπικό που είναι σε αναστολή, ενώ αν μπει σε αναστολή περισσότερο προσωπικό του 60%, τότε θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος το ποσό.Πχ .επιχείρηση με 5 εργαζόμενους μπορεί να θέσει σε αναστολή εργασίας 3 εργαζόμενους ,οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 534 € και οι εργοδοτικές εισφορές τους θα καλυφθούν από το κράτος .Κενό ερμηνείας για την αναστολή εργασίας για τα τουριστικά καταλύματα , και την εστίαση οι οποίοι παραμένουν κλειστοί για τον μήνα ΜΑΙΟ.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. 

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΩΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ Φ.Ε,Κ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ

MSc ΧΡΗΜ.ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ -ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ