ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
ALPHA TAXIS OFFICE PETROS KOTSOS & PARTNERS
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Δώρο το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αρ.4 . Αλλαγές ,Δικαιούχοι,& Ποσά.

Μεγαλώνει ο αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούν να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά και την  απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή lockdown από το πρωί του Σαββάτου 07/11/2020.

Όπως ανακοινώθηκε διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που κλείνουν και άρα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση κατ΄ελάχιστο 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της πτώσης τζίρου.

Οι αλλαγές αυτές προστίθενται σε όσα ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο για τους δύο νέους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ Στις βασικές καινοτομίες του τέταρτου και πέμπτου κύκλου περιλαμβάνονται :

·        η μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι

·        η δυνατότητα συμμετοχής ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή αλλά και των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν το 2020.

Η πλατφόρμα θα πρέπει να ανοίξει το ταχύτερο δυνατό για την υποβολή των αιτήσεων ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις της ενίσχυσης στους δικαιούχους. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η εκταμίευση των ποσών να ξεκινήσει μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Από το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί συνολικά, το κράτος θα λάβει πίσω τα 500 εκατ. ευρώ καθώς όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί και θα δοθεί ως επιδότηση.

Παράλληλα, ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι διευρυμένος καθώς θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και επιστήμονες όπως μηχανικοί, δικηγόροι που πλήττονται από την πανδημία βάσει τη διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου.

Στις προϋποθέσεις μεταξύ άλλων είναι ότι ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα δοθεί βάση της μείωσης του τζίρου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου όταν στους προηγούμενους τρεις κύκλους λαμβάνονταν υπόψη η μείωση του τζίρου από το Μάρτιο.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Όσες επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2020 και έως τώρα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στους προηγούμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν,

  • οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ
  • οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τουλάχιστον 2.000 ευρώ, με το τελικό ποσό να προσδιορίζεται κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο.

Το Δεκέμβριο αναμένεται να υπάρξει και 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 700 εκατ. ευρώ με τα χρήματα να εκταμιεύονται στους δικαιούχους τον ίδιο μήνα.

Συνεπώς είναι αυτονόητη η άμεση ενημέρωση της πλατφόρμας με τα στοιχεία εσόδων ΣΕΠΤ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020.Η σύγκριση της μείωσης θα γίνει με βάσει την αντίστοιχη περίοδο 2019.Ερωτηματικό παραμένει πως θα γίνει η σύγκριση στα απλογραφικά βιβλία την στιγμή που η δήλωση ΦΠΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ υποβάλετε μέχρι το τέλος ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 .Η άποψη μας για τον 4ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ότι λόγω πληθώρας αιτήσεων θα δοθούν στην μεγάλη πλειοψηφία το ποσό των 1000-2000 €.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

με ISO 9001-2015 ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ