ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Επείγον .Από 19 Απριλίου self test σε εργαζόμενους Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.Υποχρεώσεις Εργοδότη -Εργαζόμενου , κυρώσεις και πρόστιμα

Επεκτείνεται η χρήση των self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων. Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν και τι πρόστιμο θα πληρώσουν εάν δεν προχωρήσουν στη χρήση τους. Όλες οι πληροφορίες.

Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία για νέες κατηγορίες εργαζομένων:

  • Λιανεμπόριο
  • Σούπερ μάρκετ
  • Καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών
  • Εστίαση (κατά το μέρος που λειτουργεί)
  • Μεταφορές
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών
  • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες

Επιπλέον, στο δημόσιο υποχρεωτικά θα κάνουν self test:

  • Υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
  • Υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.
  • Δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Για τους παραπάνω, η χρήση του self test είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που δεν το κάνουν τους περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα που διαμορφώνονται ως εξής:

  • Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
  • Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Πώς δηλώνουμε το self test

Τα self test είναι υποχρεωτικά να γίνονται μία φορά την εβδομάδα. Ο εργαζόμενος στη συνέχεια θα δηλώνει το αποτέλεσμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με την ακόλουθη διαδικασία:

Μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγει «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Μεταφέρεται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλει το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Τι κάνουμε αν βγει θετικό το self test

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει:

  • Εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
  • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
  • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
  • Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν (προτείνεται να υπάρχει αποδεικτικό υλικό όπως mail , message κλπ), τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες καταχωρήσεις των αποτελεσμάτων στην δ/ση https://self-testing.gov.gr/#faq όπου απλά και αναλυτικά περιγράφονται τα βήματα που θα ακολουθήσει.

Απαραίτητα στοιχεία οι κωδικού εισόδου στο taxis η web banking για την ταυτοποίηση του χρήστη.

Άποψη μας είναι ότι self test πρέπει να κάνουν όλοι όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των εμβολίων και παρευρίσκονται στον εργασιακό χώρο ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ σαν α βαθμού συγγένειας παρέχοντας αρωγή και υποστήριξη.Παραμένει σε διευκρίνηση άν και ο εργοδότης που δεν έχει εμβολιαστεί οφείλει να ακολουθεί τις ίδιες διαδικασίες self test με τον εργαζόμενο.

Εμείς σαν Γραφείο δεν θα εμπλακούμε σε καμιά περίπτωση καταχωρήσεων self test σε κρατικές υπηρεσίες.

Για διευκόλυνση των εργοδοτών και μόνο είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε κάθε ενημέρωση ως προς τις υποχρεώσεις εργοδότη και εργαζόμενου και μόνο .Τα υπόλοιπα αφορούν την ατομική ευθύνη και τις υποχρεώσεις ατομικά όλων όσων εμπλέκονται.

Τηλ.6937308109 (μόνο πελάτες του γραφείου μας από 0830 έως 14.30)

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.