ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Επαναλειτουργία καταλύματος 2021 : Τα SOS

ΛΟΥΛΑΣ ΚΩΤΣΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ M.sc τηλ 6970850256

Λίγες ώρες πρίν το άνοιγμα του τουρισμού ετοιμάσαμε έναν οδηγό που θα στηριχθούν τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα .

Τα καταλύματα χωρίζονται γενικά σε εποχιακής και δωδεκάμηνης λειτουργίας. Τα εποχιακής λειτουργίας κάνουν ένα κύκλο “ενεργής ζωής”, ανάλογα τον τόπο και τις κρατήσεις, περίπου 5- 9 μηνών. Βέβαια, σε εποχή πανδημίας και ολικής καθήλωσης του τουρισμού, πολλά παραπάνω είναι τα ξενοδοχεία που θα επαναλειτουργήσουν μέσα στο μέσα στο 2021.

Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατά την επανέναρξη λειτουργίας ενός ξενοδοχείου είναι οπωσδήποτε τα θέματα ασφάλειας ξενοδοχείου και πελατών. Είναι κάτι που στο μυαλό μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού πρώτα κοιτάμε τις κρατήσεις και το προσωπικό, αλλά καθόλου δε πρέπει να αμελούμε την ασφαλή λειτουργία του χώρου.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία που θα επαναλειτουργήσουν σε καιρό πανδημίας, το υπουργείο θα εκδόσει επικαιροποιημένες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία. Τα πρωτόκολλα που έχει εκδόσει για το 2020 και τα συμπληρωματικά που αφορούν την τρέχουσα τουριστική χρονία είναι απαραίτητο να τηρούνται κατά γράμμα, όχι μόνο για ασφαλή λειτουργία ξενοδοχείου και προστασία εργαζομένων και πελατών, αλλά και για τα πρόστιμα τα οποία χρεώνονται στους παραβάτες.

Όμως, και υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχει μία checkpoint list που είναι απαραίτητο να κρατείται και να επιβλέπεται.

  1. Λεγιονέλα: Απαραίτητο να υπάρχουν κατάλληλα μηχανήματα καθαρισμού στις δεξαμενές ή στους αντίστοιχους χώρους. Σαν μια πρόχειρη λύση για εξασφάλιση βέβαια είναι να υπάρχει, πριν τη λειτουργία κάθε δωματίου, 30 λεπτά τρεχούμενο καυτό νερό για να απορριφθεί κάθε υπόλειμμα μικροοργανισμού.(Η Λεγιονέλα είναι νόσος των πνευμόνων συνήθως ατόμων μεγαλύτερα των 50 ετών, καπνιστών και με λοιπά συναφή επικέιμενα νοσήματα)
  2. Κλιματισμός: Συντήρηση φίλτρων και πιστοποιητικά σωστής λειτουργίας των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης των χώρων
  3. Πισίνες: Μία φορά την εβδομάδα δειγματοληψία καθώς και δυο φορές την ημέρα μέτρηση PH και χλωρίωση (σε περίπτωση που δεν υπάρχει μηχάνημα αυτόματης χλωρίωσης)
  4. Απεντομώσεις μυοκτονίες, και απολυμάνσεις : Απαραίτητες όχι μόνο πριν τη λειτουργία του καταλύματος αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου .Ιδιαίτερη προσοχή η απολύμανση , απεντόμωση , και μυοκτονία δεν ενεργείτε μια φορά .Ενεργείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα , από και παρουσία ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ , αδειοδοτημένου από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ,πιστοποιημένου τουλάχιστον από διαπιστευμένους φορείς σε ISO 9001-2015 , ΕΝ 16636 , ( πρότυπο που αφορά υπηρεσίες απολύμανσης, και καταπολέμησης παρασίτων) . Η διαδικασία της απολύμανσης και υγιεινής προστασίας ενός χώρου που αναφέρεται σε Δημόσια και Ατομική Υγεία δεν είναι τυπική υποχρέωση που τελείωνει με ένα απλό χαρτί .Είναι διεργασία με κανόνες και ευθύνες που ξεπερνούν ένα απλό φφφφσσσσστ και τελείωσαμε.Πρώτα ελέγχεται ο χώρος και στην συνέχεια προτείνονται μέθοδοι και υλικά . Η ολοκλήρωση και εφαρμογή της διαδικασίας απαιτεί βάσει του νόμου την παρουσία του επιστήμονα κατα την διάρκεια της λαμβάνοντας όλα τα τα μέτρα προφύλαξης και ατομικής προστασίας.
  5. Πυρασφάλεια: Να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις σε συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης, πυροσβεστήρες και πυρανυχνευτές
  6. Κουζίνα: Να λειτουργεί κατ’ελάχιστον τα απαραίτητα του HACPP.Αφορά τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρωινό και μόνο .Στην περίπτωση πλήρους εξυπηρέτησης εστίασης είναι υποχρεωτική η μελέτη HACCP.
  7. Φαρμακείο: Να γίνει έλεγχος για ύπαρξη απαραίτητων για κάθε τμήμα (το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα απαραίτητα του ναυαγωσώστη)
  8. Φυσικός αερισμός όλων των χώρων των ξενοδοχείων
  9. Βιολογικός καθαρισμός: Έλεγχος σωστής λειτουργίας
  10. Τμήμα προσωπικού: Έλεγχος εγκυρότητας πιστοποιητικών υγείας εργαζομένων (όπου είναι απαραίτητο)
  11. Ιστορικό Υγείας αναφορικά με covid-19 , covid test η κάθε άλλο που θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.Το ιστορικό υγείας θα ενημερώνει το αρχείο εισερχομένων και εξερχομένων πελατών.
  12. Γιατρός , η Κέντρο Υγείας όπου θα αποτανθεί ο υπεύθυνος διαχείρισης covid-19.

Τα παραπάνω βέβαια, υπάγονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των καταλυμάτων, οποιασδήποτε κατηγορίας και τύπου, που εύκολα ελέγχονται και προσαρμόζονται μέσα από τις διαδικασίες που χρειάζεται να θέτει και να εφαρμόζει κάθε επιχείρηση.

LK QUALITY

ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ M.s.c

τηλ.6970850256