ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Υστερα από 14 χρόνια η Ελλάδα από χθές μία ανάσα από την απόκτηση επενδυτικής αξιολόγησης.

Πότε χάθηκε η επενδυτική βαθμίδα (investment rate)

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών εκείνων που είχαν επενδυτική αξιολόγηση μέχρι και το 2009.

Βεβαίως δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, ωστόσο περιλαμβανόταν μεταξύ των χωρών εκείνων που είχαν θετική αντιμετώπιση από τις αγορές σε τρία επίπεδα.

Τα τρία επίπεδα:

  1. Τα χαμηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων,
  2. Η ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των τραπεζών και επιχειρήσεων σε διεθνή δανεισμό και το κυριότερο όλων ίσως,
  3. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν στο κάδρο των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Τί οφέλη παρέχει στην Οικονομία μας η επενδυτική βαθμίδα

Από την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο με συνεχείς αξιολογήσεις απο έγκριτους οίκους αξιολόγησης θα δούμε τα οφέλη που φέρνει η <<επενδυτική βαθμίδα>>

Το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα για την χώρα μας θα είναι οι μακροπρόθεσμοι & θεσμικοί επενδυτές.

Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι θεσμικοί επενδυτές (πχ τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού )θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα Ελληνικά ομόλογα Τα ταμεία θα αγοράζουν Ελληνικά κρατικά ομόλογα για αποταμίευση. Θα πληρώνονται κάθε χρόνο το ετήσιο κουπόνι και θα ρευστοποιούν στη λήξη του, σταθεροποιώντας έτσι τις τιμές σε υψηλά και τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης μία ακόμη σημαντική επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι η εξαφάνιση του ρίσκου της χρεωκοπίας που θα βοηθήσει και στην προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ρευστότητα -Δανεισμός.

Ο φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες σημαίνει εξίσου φθηνός δανεισμός και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σάν κόρη οφθαλμού .

Οι επόμενες δυο κρίσιμες αξιολογήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 10 Μαρτίου 2023 (πριν τις πρώτες εκλογές) και τις 21 Απριλίου 2023 από την Standard and Poor’s και DBRS

Και οι δυο οίκοι έχουν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και συνεπώς αν προβεί ο ένας από τους δυο σε αναβάθμιση – μέσα στην καρδιά του εκλογικού κύκλου – η Ελλάδα θα κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τόσο ο προεκλογικός χρόνος όσο και το απότέλεσμα των εκλογών να συνάδουν με τις αγωνίες για ένα να καλύτερο αύριο με την χώρα μας να εδραιώνεται στην πολυθρόνα της επενδυτικής βαθμίδας και εμείς να βιώσουμε τα θετικά αποτελέσματα.

Σε αντίθετη περίπτωση όπου η χώρα δεν θα έχει σταθερή κυβέρνηση και θα σύρετε σε συνεχείς εκλογικές μάχες και παλινωδίες τότε οι κόποι και οι θυσίες μας για 14 χρόνια ( από το 2009 έως σήμερα) θα γίνουν φτερό στον άνεμο.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝΟΥ