ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Απαλλαγή ΦΠΑ για ξενοδοχεία που αφορούν κατασκευή , συντηρήσεις επισκευές .

Ορίζονται τα παρακάτω:

Για τις κατασκευαστικές εργασίες , ο υποκείμενος στον φόρο επενδυτής, αντί του πίνακα που προβλέπεται στην περίπτωση α της παραγράφου 2 της κοινή υπουργική απόφαση Π.2869/2389 , υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ως δικαιολογητικό για τη επένδυσή του την σύμβαση ή τις συμβάσεις κατασκευής του έργου, προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που έχει συνάψει με τον αντισυμβαλλόμενό του και την σχετική με το έργο άδεια δόμησης.

Δείτε την :https://aade.gr/egkyklioi-kai-apofaseis/1150-15-05-2020

Με βάση τα παραπάνω τα ξενοδοχεία θα μπορούν να πραγματοποιούν κατασκευαστικές εργασίες χωρίς να χρεώνεται ο ΦΠΑ που αναλογεί εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ,

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών η διαδικασία καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που προβλέπεται από την Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/1987 (Β΄236) κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας εφαρμόζεται κατ΄ αναλογία και για τις δαπάνες κατασκευής για κτήρια, κτίσματα και κατασκευαστικές εργασίες εν γένει επί κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που πραγματοποιούνται από υποκείμενες στον φόρο επιχειρήσεις. Και αυτό υπό την προυπόθεση ότι εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την παροχή των υπηρεσιών της και ο φόρος που αναλογεί στις εργασίες αυτές είναι τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι η κατασκευή, η ανέγερση ή ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής μονάδας να γίνεται επί ακινήτου που ανήκει, είτε κατά κυριότητα στην υποκείμενη στον φόρο επιχείρηση, είτε έχει οποιαδήποτε έννομη σχέση επί αυτού για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα ετών.

Για τις συγκεκριμένες κατασκευαστικές εργασίες, ο υποκείμενος στον φόρο επενδυτής, υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ως δικαιολογητικό για τη επένδυσή του την σύμβαση ή τις συμβάσεις κατασκευής του έργου, προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που έχει συνάψει με τον αντισυμβαλλόμενό του και την σχετική με το έργο άδεια δόμησης.

Για κάθε σύμβαση εκδίδεται ξεχωριστή βεβαίωση της παραγράφου 3 της κοινή υπουργική απόφαση Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/1987 (Β΄236), για καθαρή αξία κατασκευαστικών εργασιών ισόποση του αντίστοιχου ανταλλάγματος που αναγράφεται στην συγκεκριμένη σύμβαση, θεωρημένο αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χορηγούμενης βεβαίωσης.

Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εργασίες ακολουθείται η ίδια διαδικασία με βάση τη συμπληρωματική σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του επενδυτή και του αντισυμβαλλόμενού του.

Επισήμανσεις.

Αφορά Ξενοδοχεία κυρίας χρήσης και μόνο ..(όχι ενοικιαζόμενα δωμάτια).

Οι συμβάσεις πρέπει να είναι πλήρως δομημένες με την περιγραφή και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου

Προσοχή ο ΦΠΑ που αφορά εργασίες κλπ να είναι μεγαλύτερος από 3000€ για κάθε συναλλαγή δλδη καθαρή αξία του τιμ μιας συναλλαγής να είναι μεγαλύτερο των 12500€ .

Η σύμβαση να κατατεθεί και από τον λήπτη υπηρεσίας μαζί με όλα τα οριζόμενα δικαιολογητικά.

Το έργο πρεπει να παρακολουθείται στενά από το αρμόδιο back office του λήπτη το οποίο πρέπει να συνεργάζεται με το τμήμα ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της εταιρείας.

Έννοια Τουριστικών καταλυμάτων.

Τουριστικά καταλύματα.

Τουριστικά καταλύματα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις που υποδέχονται τουρίστες και παρέχουν σε αυτούς διαμονή και άλλες συναφείς προς τη διαμονή υπηρεσίες, όπως εστίαση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση και διακρίνονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 530992/1987 του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ με θέμα τεχνικές προδιαγραφές τουριστικών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ 557/Β/1987), ως εξής:

Α. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

α. Ξενοδοχεία κλασικού τύπου.

β. Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ.

γ. Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων.

δ. Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων.

ε. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (camping).

στ. Ξενώνες φιλοξενίας νέων: Ως ξενώνες φιλοξενίας νέων χαρακτηρίζονται κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της παραγράφου 1Α, εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών, που αποτελούν χώρους διαμονής προσώπων εφοδιασμένων με ειδική κάρτα Διεθνών Ομοσπονδιών Νέων και Διεθνών Ενώσεων Νέων. Οι ξενώνες φιλοξενίας νέων υπάγονται στην εποπτεία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Β. Μη κύρια ξενοδοχειακό καταλύματα.

α. Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες

β. Ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συγκρότημα μέχρι 10 δωματίων

γ. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα.

Γραφείο Τήνου