Με το άρθρο 3 ΦΕΚ τεύχος Β αρ.1616 17 -8-2007 το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων καταρτίζεται υποχρεωτικά με ειδικό πρόγραμμα που καθορίζεται από τον ΕΦΕΤ και υλοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές εγγεγραμμένους στο μητρώο εκπαιδευτών ΕΦΕΤ.
Με απλά λόγια η επιχείρηση πχ ένα εστιατόριο έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης για το προσωπικό της σε θέματα Ε.Φ.Ε.Τ σε συνεργασία με πιστοποιημένο εκπαιδευτή εγγεγραμμένο στα μητρώα του Ε.Φ.Ε.Τ .Η επιχείρηση θα υποβάλλει στον Ε.Φ.Ε.Τ την αίτηση , το πρόγραμμα , τα στοιχεία του εκπαιδευτή και το προσωπικό που θα εκπαιδεύσει.
,Στις Κυκλάδες υπάρχουν 7 εκπαιδευτές γραμμένοι στο Μητρώο Ε.Φ.Ε.Τ 2 στην ΝΑΞΟ , 2 στην ΘΗΡΑ, 2 στην ΣΥΡΟ , και 1 στην ΤΗΝΟ.:
ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΕΦΕΤ.
Τρίτοι( επιμελητήρια κλπ ) φορείς ζητούν 100€ για την κατάρτιση του προσωπικού σε χρόνο που δεν βοηθά τόσο την επιχείρηση όσο και τον εκπαιδευόμενο ο οποίος θα πρέπει να αφιερώσει 2 πολύτιμες ημέρες .
Το κόστος αναλύεται σε 30€ παράβολο εξέτασης Ε.ΦΕ.Τ μετά την υλοποίηση του προγράμματος για την τελική εξέταση και την χορήγηση του πιστοποιητικού Ε.Φ.Ε.Τ
Ελοχεύει επίσης η σημαντική πιθανότητα ο εργαζόμενος να αποχωρήσει από την επιχείρηση πριν την λήξη της σεζόν οπότε η επιχείρηση θα πρέπει να εκπαιδεύσει εκ νέου τον καινούργιο εργαζόμενο και με επιπλέον επιβάρυνση 100€. Στην περίπτωση που η ίδια η επιχείρηση αποφασίσει να υλοποιήσει η ΙΔΙΑ το πρόγραμμα κατάρτισης πάντα με τον εκπαιδευτή ΕΦΕΤ που είναι εγγεγραμμένος στα ΜΗΤΡΩΑ ΕΦΕΤ ( Ως ΆΝΩ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ) θα έχει τα παρακάτω οφέλη:
1)Ελεγχόμενο κόστος σημαντικά χαμηλότερο των 100€ ( περίπου 50-60€) σχεδόν 50% με ανάλυση 30€ το παράβολο ΕΦΕΤ και 25-30€ η αμοιβή του εκπαιδευτή.
2)Επιλεγμένου χρόνου εκπαίδευσης ,καθώς και διαρκή κάλυψη νέων προσλήψεων με κατάρτιση και στην συνέχεια άμεσες εξετάσεις και λήψη του πιστοποιητικού.
3)Μικρότερες πιθανότητες για πρόστιμα από Υγειονομικούς ελέγχους και ελέγχους Ε.Φ.Ε.Τ