ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Επίκαιρα Φορολογικά Θέματα για μικρές επιχειρήσεις.Οφειλές -Κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς .myaade app για κινητά. Αναρτήθηκαν τα σημειώματα Ενφια 2024.

Κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών σε Δημόσιο.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4978

(ΦΕΚ Α’ 190/07-10-2022)

Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

άρθρο .31 παρ.4

4. Δεν επιβάλλεται, με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου, κατάσχεση για απαιτήσεις που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, και, εφόσον επιβληθεί, δεν υποβάλλεται η δήλωση του άρθρου 34 και τυχόν υφιστάμενο ποσό δεν αποδίδεται. Σε περίπτωση κατά την οποία επιβλήθηκε κατάσχεση για συνολικό ποσό που υπερβαίνει αυτό του προηγούμενου εδαφίου και το προς απόδοση ποσό υπολείπεται των πενήντα (50) ευρώ, αυτό δεν αποδίδεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο παρόν άρθρο, αλλά σε χρόνο κατά τον οποίο θα υπερβεί το παραπάνω όριο.

Συνεπώς αν υπάρχει οφειλή ληξιπρόθεσμη ( έληξε πέραν του μήνα) και η οφειλή αυτή είναι μεγαλύτερη από 50€ το Δημόσιο μπορεί να προβεί σε μέτρο κατάσχεσης .

Ειδικά για οφειλές σε Δ.Ο.Υ μπορούμε εύκολα να αποφεύγουμε τις κατασχέσεις γνωρίζοντας τις οφειλές , τις δόσεις και τις ημερομηνίες που γίνονται ληξιπρόθεσμες,

Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για κινητά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εν προκειμένω: myaade app

Κατεβαίνει εύκολα στο κινητό .και αφού ενημερωθείς για τις οφειλές ρυθμισμένες η τρέχουσες αποφασίζεις να πληρώσεις η να ρυθμίσεις σε δόσεις .

Συνεπώς κάθε κατάσχεση μπορεί να αποφεύγεται χωρίς δικαιολογίες ..δεν γνώριζα ..κλπ.

Γραμμή υποτυπώδους άμυνας είναι η δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Δεν ισχύει για όλου τους λογαριασμούς που ο φορολογούμενος είναι δικαιούχος η συν δικαιούχος .Στην περίπτωση όπου έχει ένα λογαριασμό με συν δικαιούχο για να ισχύει το ακατάσχετο των 1250€ θα πρέπει να δηλώνεται και από τον έτερο συν δικαιούχο.

Στην περίπτωση που υπάρχει προσωρινή αδυναμία καταβολής τρέχουσας αρρύθμιστης ο€ φειλής και πάλι υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνήσε3ις με την αρμόδια ΔΟΥ τμήμα δικαστικού και να γνωρίσεις στον αρμόδιο υπάλληλο την αδυναμία και τον σύντομο χρόνο που θα προβείς σε ρύθμιση .Ο υπάλληλος κρατά σημείωση στον Η/Υ και με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η κατάσχεση.Να ληφθεί υπόψιν ότι το κατασχετήριο σε κάποιες περιπτώσεις που η εικόνα του οφειλέτη δημιουργεί επισφαλή εικόνα για το δημόσιο οι πιθανότητες αναβολής είναι μικρές.

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να δουν το ποσό της εκκαθάρισης στον προσωπικό τους λογαριασμό (myAADΕ) στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής, ενώ όσοι έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή myAADEapp μπορούν να δουν τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 11 δόσεις, με την πρώτη στις 30 Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν τον λογαριασμό στο Taxis (στην ψηφιακή πύλη myAADE), ακολουθώντας τα εξής βήματα: 

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
  • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Με την εφαρμογή my aade app για κινητά που μπορείτε να κατεβάσετε εύκολα , αποθηκεύοντας την με ένα δικόσας κλειδί εισόδου βλέπετε τις οφειλές και από τον ΕΝΦΙΑ. καθώς επίσης μπορείτε να πληρώσετε με ηλεκτρονική πληρωμή.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση για το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό είναι «φουσκωμένο» λόγω λαθών και παραλείψεων θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους και ανάλογα να μειώσουν το φόρο από 20% έως 90%.

Απαιτείται προσοχή στα στοιχεία για:

  • τον όροφο του ακινήτου,
  • τα εμπράγματα δικαιώματα,
  • τα ποσοστά συνιδιοκτησίας,
  • την επιφάνεια,
  • την παλαιότητα,
  • εάν πρόκειται για κενά ημιτελή κτίσματα και
  • κτίσματα εντός αγροτεμαχίων. 

Λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες είχαν πέρυσι ασφαλισμένα τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες), ενώ περισσότερο φόρο θα καταβάλουν όσοι απέκτησαν ακίνητα το 2023.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝΟΥ