ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΦΙΞΗΣ -ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ.

Παρά την κατάργηση του βιβλίου πόρτας για πελάτες τουριστικών καταλυμάτων σαν φορολογική υποχρέωση και με αφορμή τον αστυνομικό έλεγχο σε τουριστικό κατάλυμα ξαναθυμίζουμε την υποχρέωση εφαρμογής της παρακάτω αστυνομικής διάταξης σχετικά με την υποχρέωση τήρησης ημερολογίου άφιξης και αναχώρησης πελατών το οποίο διατηρείται για 10 χρόνια. Η Υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Παρακάτω διάταξη συνεχίζει και είναι σε ισχύ .

Αστυνομική διάταξη υπ αρίθμ :8 στο  Φεκ τευχος Β  αριθμ.1957 01/11/1999με έγκριση της ως  ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Β 1974/13-11-2003

Υποχρεώσεις διευθυντών , υπαλλήλων και πελατών τουριστικών καταλυμάτων

( δεν αφορά την βραχυχρόνια μίσθωση)

Η διαδικασία αφορά στην τήρηση Βιβλίου Πελατών από ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, καθώς και στον έλεγχο τήρησής του από την Ελληνική Αστυνομία. Οι υπεύθυνοι των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο, στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία κάθε πελάτη, υπηκόου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και λοιπές πληροφορίες που αφορούν την άφιξη, τη διαμονή και την αναχώρησή του από το κατάλυμα. Το εν λόγω βιβλίο τηρείται σε συμβατική ή ηλεκτρονική μορφή και υπόκειται σε θεώρηση και έλεγχο από την κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή, στα πλαίσια της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, της διαφύλαξης της απρόσκοπτης, ομαλής λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και της ασφάλειας των πελατών τους. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα.

Με την άφιξη κάθε πελάτη υπηκόου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τουριστικό κατάλυμα συντάσσεται δελτίο άφιξης και αναχώρησης. Το δελτίο παραμένει στην επιχείρηση για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών και ελέγχεται από τις αστυνομικές αρχές, ενώ δύναται να ζητηθεί αντίγραφο αυτού από την κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή. Επιπρόσθετα, οι υπεύθυνοι των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο στο οποίο καταχωρούνται όλα τα διαλαμβανόμενα, στα δελτία ή καταστάσεις, στοιχεία κατά συνεχή σειρά.

Προβλέπεται απαλλαγή της υποχρέωσης σύνταξης των εν λόγω δελτίων ή του βιβλίου πελατών, εφόσον η επιχείρηση τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο. Ειδικότερα, στην περίπτωση του βιβλίου πελατών εκτυπώνονται σχετικά παραστατικά, τα οποία ταξινομούνται ημερολογιακά και φυλάσσονται σε ειδικό φάκελο (dossier).

Οι αστυνομικές αρχές προβαίνουν στη θεώρηση του βιβλίου πελατών ή του ειδικού φακέλου που προκύπτει από το ηλεκτρονικό αρχείο του τουριστικού καταλύματος.

Σημειώσεις Το βιβλίο πελατών και ο ειδικός φάκελος φυλάσσεται για δέκα (10) χρόνια μετά τη συμπλήρωσή του με μέριμνα των διευθυντών ή ιδιοκτητών των οικείων επιχειρήσεων.

Οι αστυνομικές αρχές προβαίνουν στη διενέργεια ελέγχου στο βιβλίο πελατών ή τον ειδικό φάκελο που προκύπτει από το ηλεκτρονικό αρχείο του τουριστικού καταλύματος.

Δες επίσης την αναφορά του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ καθώς και την θέση της ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΟΔΟΜΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Α Π Ο Φ Α Σ Η    ΑΡ. 35   / 2004 .

Υπόδειγμα αναφορικά με την άφιξη και αναχώρηση πελάτη όπως πρέπει να τηρείται χειρόγραφα η Ηλεκτρονικά.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α ΤΑΞΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝΟΥ