ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Φορολογικός ελέγχος σε εστίαση-Τεκμήρια αντιμετώπισης .

Το πρώτο που μου έρχεται στον νού και οφείλει να γνωρίζει όποιος ασχολείται με επιχειρήσεις απο οποιαδήποτε θέση Επιχειρηματίας , Λογιστής – Φοροτεχνικός , Σύμβουλος κ.α είναι η ρήση που μας έμαθαν στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ( σημερινό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) και θα την επαναλαμβάνω μέχρι τέλους :ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ.
Με αφορμή αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους που αφορούν προηγούμενα χρόνια σε επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν για διάφορους λόγους όπως: συνεχόμενες ζημίες , δυσαναλογία πωλήσεων με κόστος , χαμηλό μικτό κέρδος , φορολογικές παραβάσεις , αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας , κλπ κλπ κλπ έχω να επισημάνω τα παρακάτω που αφορούν παραλέιψεις τόσο των συμβούλων λογιστών-φοροτεχνικών όσο και του ίδιου του επιχειρηματία που δεν ρωτα και φυσικά ισχύει το :δεν ήξερες δεν ρώταγες….Να σημειωθεί ότι η αρνητική έκβαση ενός αναδρομικού φορολογικού ελέγχου δεν διαταράσει απλώς την επιχειρηματική ισορροπία αλλα πολλές φορές την οδηγεί στο κλείσιμο -λουκέτο.

Με απλά λόγια..

Παράδειγμα φορολογικού ελέγχου σε παραδοσιακό καφενείο- εστιατόριο

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  1. Ζημιές Δηλωμένες για συνεχόμενα χρόνια η πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα- κέρδος
  2. Παράβαση λόγω μη έκδοση στοιχείου πώλησης
  3. Προσωπικές δαπάνες κατά πολύ μεγαλύτερες απο το δηλωθέν εισόδημα ( στην φορολογική δήλωση ..ηλεκτρονικές δαπάνες)
  4. Αγορες υλικων , ( Καφέ , ψωμί ζάχαρι , αναψυκτικα , τυρί ,ζαμπόν , οπωροκηπευτικα , κρεας , ψάρια κλπ 100.000
  5. Δαπάνες προσωπικού -ενοικια -λοιπα 90000€
  6. Πωλήσεις 185000€ .

Ο Φ ΕΛΕΓΧΟΣ. με τα σημερινά όπλα που λέγονται έμμεσες τεχνικές ελέγχου ( ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ- ΛΟΓΙΚΗ) θα προσπαθήσει να αυξήσει της πωλήσεις θεωρώντας ότι υποκρύπτεται σημαντική φοροδιαφυγή . Η μέθοδος των έμμεσων τεχνικών ελέγχου σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εκτεταμμένη φοροδιαφυγή αγγίζει τα όρια της αυθαιρεσίας και κατά συνέπεια τόσο ο Λογιστής όσο και ο επιχειρηματίας πρέπει να οργανώσουν και να διορθώσουν μετρα αντιμετώπισης αλλα και εκ των υστέρων να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία .

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ

  1. ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΧΡΙ € ( και επιχειρηματία που εργάζεται -συγγενείς α και βαθμού κλπ για ατομικές επιχειρήσεις..)

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Εκδίδει στοιχεία αυτοπαράδοσης , και κάνει τροποποιητικές ΦΠΑ και Εισοδήματος με αποτέλεσμα να αυξήσει τα κέρδη και να μειώσει στην συνέχεια ΤΑ ΠΡΌΣΤΙΜΑ.

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ -ΦΥΡΑ -ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ- ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δεν είναι επιστήμη ότι το ωμό κρέας που αγοράζεις 10€ το κιλό δεν παράγεις ψημενο η μαγειρεμένο ίδιου βαρους και κατα συνέπεια το κοστος έτοιμου είναι προσαυξημένο ανάλογα .Παράδειγμα στο 1 κιλο κρέας ωμό σερβίρεις περίπου 700γραμμ άρα το κόστος απο 10 € γίνεται πλέον 14,28€ .Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή στο κόστος πωλήθέντων των υλικών ειναι πραγματικα στην μοναδα 1,43 και κατα συνέπεια δεν ευσταθει η αυθαιρεσια περι 3 φορές το κοστος υλικων δίνει τις πωλήσεις. δλδ : 100.000*3= 300000€ ΠΩΛΗΣΕΙΣ.αντί των 180.000 που δήλωσε. ( ΤΟ ΊΔΙΟ ΙΣΧΎΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΆΛΛΩΝ ΥΛΙΚΏΝ)

Στο παραπάνω παράδειγμα η αναλογία των αναλώσεων πρώτων υλών είναι 74074€ αντί 100.000 € τα υπόλοιπα είναι φύρα.

ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ- ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

Ολες οι επιχειρήσεις έχουν το παραπάνω θέμα που αναφέρεται σε φθορές ληγμένα , χαλασμένα κλπ τρόφιμα η υλικά , όλες οι επιχειρήσεις πετάνε στο τέλος της ημέρας φαγητό , και υλικα επειδή έληξαν η επειδή περισσεψαν και δεν διατέθηκαν στο κοινό η στην παραγωγή.Το πρωτόκολλο καταστροφής είναι ένα εσωτερικό έγγραφο που δεν χρειάζεται να γνωστοποίηθεί στην Δ.Ο.Υ ,και το οποίο υπογράφουν ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ …Παράδειγμα σύνταξης ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

…. Στην Νάξο σήμερα οι υπογεγραμμένοι α) β) γ) ύστερα απο προσκληση του ..καταμετρήσαμε τόσα…κλπ τα οποία και παραδώσαμε ..εκεί με το ταδε Δ.Α…οι υπογράφοντες ..τόσο απλό…

Το κοστος που αφορά τις καταστροφές εφόσον δημιουργεί μια πλήρη , σαφή , και εμπεριστατωμένη εικόνα στην περιγραφή του ..( η παλία ουσιώδης ποιοτική διάκριση…που γνωρίζαμε οι παλιοί λογιστές ….)δύσκολα θα αμφισβητηθεί απο τον ΕΛΕΓΧΟ ο οποίος να σημειωθεί …και ο ίδιος είναι καταναλωτής , έχει φίλους εστιάτορες κλπ…δηλαδη μπορεί να διασταυρώσει του λόγου το αληθές

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Ιδιαίτερη προσοχή εδώ επειδή πολλοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την κάρτα του επαγγελματικού λογαριασμού και για προσωπικές δαπάνες .Το αποτέλεσμα είναι το Υπουργείο να βλέπει ότι ο χ επιχειρηματίας δαπάνησε 150.000€ για λογαριασμό του ενώ είναι δαπάνες της επιχεήρησεις του..κάτι που θα πρέπει στην συνέχεια να αποδεικνύει. Συνεπώς 2 κάρτες μία για τα προσωπικά και μια για τις επαγγελματικές δαπάνες.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Βάσει του νόμου τα βιβλία μιας επιχείρησης είναι ισχυρα και δεν πρεπει να αμφισβητούνται απο τον έλεγχο.

Δυστυχώς όμως δίνεται το δικαίωμα της αμφισβήτησης με την έλλειψη αναλογικότητας δαπανών εσόδων , αλλα και με αφορμή φορολογικές παραβάσεις , αδικαιολογητος πλουτισμος , τραπεζικές καταθέσεις , προσαύξηση περιουσίας , αλλα και την άγνοια της αποδεικτικών μέσων και στοιχείων ( ως άνω) οι οποίες ισχυροποιούν τον ισχυρισμό του ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και η εκ των υστέρων διόρθωση βοηθά στην έκβαση του αποτελέσματος του φορολογικού ελέγχου.

Τέλος σημειώνω ότι κανένας δεν ειναι καλύτερος να σταθεί δίπλα στον ΕΛΕΓΧΟ και τον ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ απο τον ΛΟΓΙΣΤΗ της επιχείρησης.Αυτός συμπληρώνει και υπογράφει το Ε3 ( Ανάλυση Οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης) .Αν δεν είναι ικανός να υπερασπιστεί αυτά που έχει υπογράψει οφείλει να παραιτείται.. Ο Λογιστής σήμερα δεν είναι με μανσέτες, οφείλει να τεκμηριώνει και πολλές φορές να υπερασπίζεται τις μικρες παρατυπίες …οι οποίες είναι σύνηθες φαινόμενο των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες επέλεξαν το επιχειρείν απο την ανεργία κάτι που θα επιβάρυνε την κοινωνία ποικολότροπως και λαμβανομένου υπόψιν το δεδαλώδες της φορολογικής μας νομοθεσίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΡΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΛΟΓΙΣΤΕΣ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝΟΥ.