ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
ALPHA TAXIS OFFICE PETROS KOTSOS & PARTNERS
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Ραβασάκια χωρίς αξία …απο αστοχία νομοθέτησης το 2016

Με τροπολογίες που κατατίθενται εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών επιλύει ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν “ραβασάκια” από την εφορία για την πληρωμή των προστίμων του έτους 2014 οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει τότε το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από τις διασταυρώσεις που είχε διενεργήσει η ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Ήταν  η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.

Η εφαρμογή, από την αρχή της λειτουργίας της,  παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ήταν σχεδόν αδύνατη η υποβολή των καταστάσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προθεσμία υποβολής τους και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να διευκολυνθούν λογιστές και επαγγελματίες στην υποβολή των δηλώσεων, ενώ λόγω δυσλειτουργιών είχε ανακοινώσει σιωπηρή παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να υποβληθούν οι εν λόγω συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις.

Αν και οι καταστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016 η διάταξη με την οποία θα επικυρώνονταν η σιωπηρή παράταση της προθεσμίας υποβολής τους δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Έτσι, όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν και καλούνται πλέον να πληρώσουν πρόστιμα. Οι διασταυρώσεις που έτρεξε η ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, εντόπισαν τους υπόχρεους και πλέον οι Εφορίες στέλνουν ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ορίζει ότι:

………. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα του άρθρου 54 του παρόντος νόμου για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών στοιχείων, που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 25.1.2016 στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, και αφορούσαν το έτος 2014. Σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί πρόστιμα και δεν έχουν καταβληθεί, διαγράφονται οίκοθεν. Σε περίπτωση καταβολής τα σχετικά ποσά συμψηφίζονται ή επιστρέφονται με ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). 

Πολλές ΔΟΥ έσπευσαν με υπέρμετρο ζήλο να σπαταλήσουν χαρτί , ταχ.εξοδα ,κ;αι να φορτώσουν με ψυχική ταλαιπωρία επιχειρήσεις και Λογιστές που δεν φταίνε αλλά αντίθετα καθημερινά πληρώνουν την απειρία του Δημοσίου να εδραιώσει τον εκσυγχρονισμό στις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες .Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά απο τα αρμόδια Υπουργεία και θετικά βήματα στην σωστή κατεύθυνση παρά τις δυσκολίες των καιρών.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΤΣΟΣ