ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

ΝΕΑ!Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5 τι χαρίζεται , τι επιστρέφεται ,ποίοι ωφελούνται .

Με ανεβασμένο προϋπολογισμό η επιστρεπτέα Νο 5 κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση τουλάχιστον 1 δισ ευρώ μέσα στον Ιανουάριο.

Το κοινό στοιχείο με την Επιστρεπτέα 4 είναι και σε αυτόν το γύρο χρηματοδοτήσεων, το 50% θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι αναζητείται φόρμουλα από το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να γίνουν ανάλογες βελτιώσεις/τροποποιήσεις και στους 3 πρώτους γύρους επιστρεπτέας, μέσω των οποίων διατέθηκαν περί τα 3,3 δισ ευρώ. Από εκεί και πέρα η στόχευση της Επιστρεπτέας 5 δείχνει ότι θα είναι διαφορετική, καθώς το ενδιαφέρον μεταφέρεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες, προς τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο λόγω της δεύτερης καραντίνας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπέβαλαν πάνω από τις μισές αιτήσεις χρηματοδότησης στην Επιστρεπτέα 4, δηλαδή πάνω από 220 χιλιάδες, καθώς η έως τώρα ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μεταβλήθηκε σε ελάχιστη αποζημίωση 1.000 ευρώ, ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω καραντίνας η αποζημίωση ανέβηκε στις 2.000 ευρώ, χωρίς κριτήριο τζίρου.

Διαφορές με την επιστρεπτά 4

Πλέον, ο σχεδιασμός μεταβάλλεται και η διαφορά εντοπίζεται σε δύο βασικά σημεία: στο κριτήριο χρηματοδότησης και στον συμψηφισμό με τις χρηματοδοτήσεις που ελήφθησαν στην Επιστρεπτέα 4.

Συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτήσεις του Ιανουαρίου θα γίνουν με πρώτο κριτήριο την πτώση τζίρου στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου. Με αυτό και μόνο το κριτήριο, ξεκινούν από πλεονεκτική θέση οι επιχειρήσεις εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου εξελίσσεται σε καταστροφή. Ωστόσο, το δεύτερο κριτήριο θα λειτουργήσει ως “φίλτρο” των δικαιούχων, καθώς στο νέο γύρο χρηματοδοτήσεων θα συνυπολογιστούν τα ποσά που πήραν στην Επιστρεπτέα 4. Έτσι, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι περισσότερες καταχωρήσεις αφορούσαν σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, ψητοπωλεία, ουζερί, είναι προφανές ότι μόνο όσοι από αυτούς δεν εξάντλησαν τα ποσά που τους αναλογούν ή δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση, θα πάρουν μερίδιο από την Επιστρεπτέα 5.

Ωφελημένοι , νέες επιχειρήσεις ,υποχρεώσεις.

Ωφελημένες θα είναι και οι νέες επιχειρήσεις, δηλαδή όσες τόλμησαν να κάνουν έναρξη δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από την Επιστρεπτέα 4 που προέβλεπε ως κριτήριο χρηματοδότησης την πτώση τζίρου το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, στο επίμαχο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, που θα καλυφθεί από την Επιστρεπτέα 5, έκαναν έναρξη εργασιών 6.605 επιχειρήσεις και αυτές θα στηριχθούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όχι μόνο θα διατηρηθεί ως “εργαλείο” ρευστότητας για όσο χρειαστεί μέσα στο 2021, αλλά στόχος είναι να λειτουργήσει ως ασπίδα για τις θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό με τις αναστολές συμβάσεων. Η Επιστρεπτέα 4 είχε ως κριτήριο τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων ως τέλος Μαρτίου και υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται πάνω από 700 χιλιάδες εργασίας, ενώ η συμμετοχή στην Επιστρεπτέα 5 προϋποθέτει τη διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων ως και τον Ιούνιο.

Αναμένουμε με το χέρι στην ..σκανδάλη.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ