ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Δεν χωράνε Μαγκιές. Οδηγίες για την υποβολή της Υ.Δ από τους εργοδότες για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

νεότερη ενημέρωση.

Τελευταία ενημέρωση. 02-11-2021 18.00 …Προσοχή πριν λίγο ανακοινώθηκαν νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν από Σαββάτο 06-11-2021 .Τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 για τις επιχειρήσεις και η αναστολή λειτουργίας είναι 15 ημέρες .Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να μπορούν να πάνε στην εργασία τους απαιτούνται 2 rapid test η μοριακά εβδομαδιαίως καθώς και για την είσοδο τους σε Δημόσιες Υπηρεσίες,Τράπεζες , μεικτούς χώρους εστίασης , διασκέδασης , εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια.Ελεύθερα με χρήση μάσκας προσέρχονται σε φαρμακεία , καταστ. τροφίμων και εκκλησίες.

Με Δελτίο Τύπου του αρμόδιου Υπουργείου  και σχετική εγκύκλιο ανακοινώθηκαν οι υποχρεώσεις των εργοδοτών σχετικά με την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης σε ειδική πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που αφορά τη διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζομένους τους.

Εξαρχής ξεκαθαρίζουμε ότι η ευθύνη υποβολής της δήλωσης αφορά τον ΕΡΓΟΔΟΤΗ κι όχι τον ΛΟΓΙΣΤΗ του .

Ο Λογιστής δεν είναι σε καθημερινή βάση στην επιχείρηση , δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να επιβάλει ούτε στον εργοδότη ούτε και στον εργαζόμενο τα σχετικά με τις υποχρεώσεις covid.

O εργοδότης πρέπει να γνωστοποιήσει με έγγραφο που θα φέρει την υπογραφή του εργοδότη και του εργαζόμενου την υποχρέωση του ανεμβολίαστου εργαζόμενου :

<<Ο Υπογεγραμμένος …….ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΦΜ 999999999 ΑΜΚΑ 22222222222 .εργαζόμενος στην επιχείρηση με την επωνυμία ΧΨΩ….ΑΦΜ 555555555….έλαβα γνώση σχετικά με την υποχρέωση μου για διενέργεια rapid test ….1/ .. η 2 φορές την εβδομάδα . (ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης το αντικείμενο της επιχείρησης και την ειδικότητα πρόσληψης). Οφείλω να γνωστοποιώ στον εργοδότη μου με κάθε πρόσφορο μέσο την ημερομηνία διενέργειας του /των rapid test, καθώς και κάθε αιτία που αποδεδειγμένα δεν μου επιτρέπει την διενέργεια του>>

Σημειώνεται ότι αποδεικτικό στοιχείο είναι να φέρει το χαρτί που παίρνει από το φαρμακείο το οποίο ο εργοδότης το αρχειοθετεί .

Με απλές κουβέντες :

το κράτος με την απειλή προστίμων θα διασταυρώνει ποιοι και κάθε πότε ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ενεργούν rapid test.Ετσι στην περίπτωση που ανεμβολίαστος εργαζόμενος δεν ενεργεί rapid test με την οριζόμενη συχνότητα ανά εβδομάδα ύστερα από διασταύρωσες ΗΔΙΚΑ & ΕΡΓΑΝΗ θα καταλογίζεται σημαντικό πρόστιμο στον εργαζόμενο αυτόματα και ηλεκτρονικά που θα βεβαιώνεται στην ΔΟΥ του.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλλει δήλωση τότε θα έχει πρόστιμο 2.000€ , αν υποβάλλει ψευδή τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000€

ΓΕΝΙΚΑ

Ποιοι είναι υπόχρεοι για διενέργεια rapid tests και ποιοι εξαιρούνται

1. Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

2. ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

3. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ:

α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.

β) Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Πώς και πότε θα διενεργούνται τα rapid tests

Με σημερινή ανακοίνωση φέρεται σαν υποχρέωση όλων των εργαζομένων η υποχρεωτικότητα σε 2 rapid test η μοριακά…1.Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται μια φορά την εβδομάδα και ισχύει για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.


2.Για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει υποχρέωση για 2 τεστ την εβδομάδα, με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δυο τεστ.

Η υποχρέωση για δυο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) αφορά στους εργαζομένους σε:

-Εστίαση
-Τουριστικές επιχειρήσεις
-Μεταφορές προσώπων
-Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
-Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.α.)

-Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο

3.Οι εργαζόμενοι των ως άνω κλάδων που εργάζονται μία ή δυο ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατά μέγιστο μίας ημέρας μεταξύ αυτών (π.χ. Δευτέρα-Τετάρτη), υποχρεούνται στη διενέργεια rapid test μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στον τόπο εργασίας.

Αυτοί που εργάζονται 2 φορές την εβδομάδα με χρονική απόσταση τουλάχιστον δυο ημέρες ή τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω υποχρεούνται σε διενέργεια rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

4.Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Πώς ελέγχεται η συμμόρφωση με την υποχρέωση διενέργειας rapid test

1.Τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κλπ. στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό)

2.Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά από την καταχώριση αυτή ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος.

3.Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη και ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (καραντίνα κλπ)

4.Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ διαλειτουργεί με την ΗΔΙΚΑ και διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων. Σε αυτό το αρχείο έχει πρόσβαση ο εργοδότης, που υποχρεούνται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVΙD-19». Στην συνέχεια εκδίδεται από Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών.

Πρόστιμα

1.Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

2. Η παράβαση διαπιστώνεται και το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, κατόπιν άντλησης του τελικού αρχείου παραβατών από το ΕΡΓΑΝΗ.

3. Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

4.Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη  πρόστιμο 10.000 ευρώ.

5.O εργοδότης δεν επιτρέπεται ρητά να απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό rapid test. Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

6.Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ.

Πως υποβάλετε η Δήλωση και από ποιόν.

Η Δήλωση υποβάλετε από τον εργοδότη ο οποίος έχει φροντίσει να ενημερώσει τον εργαζόμενο σχετικά με τις υποχρεώσεις τις συνέπειες και τα πρόστιμα που επιβάλλονται και βεβαιώνονται αυτόματα ύστερα από ηλεκτρονικο έλεγχο .

Ο Εργαζόμενος οφείλει να τηρεί αυστηρά τις ημερομηνίες υποχρέωσης ενέργειας rapid test και να επιβεβαιώνει με ευθύνη του ότι αυτός που ενήργησε το test το έχει καταχωρήσει στο σύστημα.

Σε περίπτωση μη εκτέλεσης rapid test Ο εργαζόμενος θα λάβει ηλεκτρονικά βεβαιωμένο πρόστιμο που πολλές φορές θα πλησιάζει τον μισθό του. Παλινωδίες , το ξέχασα , και λοιπές δικαιολογίες δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφθούν.Στην περίπτωση που εργοδότης υποβάλλει ψευδή δήλωση τότε το πρόστιμο είναι σημαντικό για τον εργοδότη.

Με απλές εικόνες απεικονίζεται η διαδικασία παρακάτω:

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΙΚΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΡΓΑΝΗ (https://eservices.yeka.gr)

Βρίσκω πολύ εύκολα :δηλώσεις υποχρεωτικών ελέγχων και συνεχίζω με τις οδηγίες που ειναι απλές και κατανοητές.

ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Το μέτρο είναι σκληρό , και εκβιαστικό !Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξασφαλίζουν την υγεία των πελατών τους. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να συμμορφώνονται στα μέτρα που ορίζει η πολιτεία.Σε περίπτωση διαφωνίας πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες και τις συνέπειες που τους αναλογούν.

Σήμερα μία συνεργάτιδα πελάτης μας μου ανακοίνωσε ότι τόσο ο γιος της 25 ετών , τόσο η ΄ίδια όσο και ο σύζυγος ζουν το δράμα του ΙΟΥ , το δράμα της απομόνωσης , το δράμα που θα μεταφερθούν από το νησί , πότε θα επανέλθουν στην κανονικότητα ..Ποιος από εμάς θέλει να ειναι στην θέση τους?

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΚΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΟΤΕΣ….ΑΣ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΥ …

ΥΓ η παρούσα ενημέρωση θα επικαιροποιηθεί με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν 02-11-2021 ώρα 18.00 .

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ