Γράφει ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΕΦΕΤ με ειδίκευση στην ασφάλεια και υγιεινή Κ.Υ.Ε

Με αφορμή την έκδοση νέων οδηγιών αναφορικά με την εκπαίδευση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων με ισχύ από 06-05-2025 ΦΕΚ Β 2161/6-5-2025 σαν συνέχεια της απόφασης 110581/25-04-2025 :
Θέσπιση ενιαίου πλαισίου υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, καθορισμός όρων και προϋποθέσεων εκπόνησης, έγκρισης και υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης δημιουργείτε νέο πλαίσιο. Βάσει των παραπάνω :
Η υπάρχουσα διαδικασία κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων διατηρείται σε ισχύ μέχρι 31.12.2025, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.
Όλες οι βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα βάσει της προηγούμενης διαδικασίας κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 14708/17.08.2007 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, καθώς και όσες εκδοθούν κατά τη διάρκεια ισχύος των μεταβατικών διατάξεων της 110581/2025, ισχύουν για πέντε (5) έτη από τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού ορίου, οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να καταρτίσουν εκ νέου το προσωπικό, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 852/2004 και την 110581/2025.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν προηγούμενες βεβαιώσεις είναι σε ισχύ μέχρι 31-12-2025.
Μετά τη 31-12-2025 όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να επανεκπαιδεύσουν το προσωπικό τους.
Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους μέχρι και την 06-05-2025 οφείλουν να ακολουθήσουν τα οριζόμενα άπω το παραπάνω ΦΕΚ. Δυστυχώς ενώ το παράβολο ΕΦΕΤ ήταν μέχρι 06-05-2025 30€ καθορίζεται πλέον στα 80€ με συνέπεια το κόστος εκπαίδευσης να αυξηθεί σημαντικά μιας και βαρύνει την επιχείρηση χωρίς παράλληλα να λύνεται το θέμα λύνεται το θέμα με τις συνεχείς αλλαγές προσωπικού .
Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν τους εξής φακέλους :
- Κανόνες Υγιεινής όπως προκύπτουν από το σύστημα HACCP ( υποχρεωτικό σε εστιατόρια , εστιατόρια εντός καταλυμάτων , κέτερινγκ , εργαστήρια τροφίμων κλπ ,Για καφετέριες ,μπάρ, μικρά παντοπωλεία μόνο διαγράμματα ροής)
- Αρχείο προσωπικού (περιέχει βιβλιάρια υγείας, κανόνες υγιεινής προσωπικού, βεβαιώσεις εκπαίδευσης προσωπικού)
- Νερού (περιέχει ένα αποδεικτικό έγγραφο του τρόπου υδροληψίας της επιχείρησης)
- Θερμοκρασιών (περιέχει την καταγραφή της θερμοκρασίας των ψυγείων, των καταψυκτών και των θερμοθαλάμων ή των φούρνων). Υποχρεωτικό σε εστιατόρια , εργαστήρια κέτερινγκ κλπ
- Πρόγραμμα καθαρισμού – απολυμάνσεων
- Πρόγραμμα εντομοκτονίας – μυοκτονίας (Yποχρεωτικό παντού και μάλιστα με την εποπτεία ειδικού επιστήμονα ..προσοχή σε επιχειρήσεις και προσωπικό που δεν είναι πιστοποιημένα από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς καθώς και ειδικές πιστοποιήσεις υπηρεσιών ΕΝ 16636 , ISO 9001-2015)
- Οδηγό Υγιεινής βάσει του αντικειμένου της επιχείρησης
- Συνοδευτικών εγγράφων των προϊόντων παραλαβής (τιμολόγια από προμηθευτές)
- Γνωστοποίηση λειτουργίας επιχείρησης με φυσικό φάκελο δικαιολογητικών και αναρτημένα σε μορφή pdf ( OPEN BUSINESS )
Η LK QUALITY ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΟΣ με μεγάλη πείρα στο αντικείμενο των Κ.Υ.Ε εκπονεί μελέτες HACCP , διαγράμματα ροής εργασιών ,σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018, μελέτες BRC, μελέτες IFS, μελέτες σύμφωνα με το ISO 9001 , εφαρμόζει με σύγχρονα μέσα και οικολογικά υλικά Προγράμματα Εντομοκτονίας-Μυοκτονίας ,είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΕΦΕΤ , συντονίζει και εκπαιδεύει προσωπικό επιχειρήσεων καθώς και προετοιμάζει τις επιχειρήσεις για τις επιθεωρήσεις πιστοποίησης από το φορέα Πιστοποίησης. Είμαστε δίπλα σας για την εκπόνηση μελετών ασφάλειας τροφίμων, την αναθεώρηση προηγουμένων μελετών προκειμένου να τις επικαιροποιήσουμε σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που ορίζει ο νόμος , για τον συνεχή έλεγχο πληρότητας του φακέλου συμμόρφωσης ελέγχου από τις υπηρεσίες Υγειονομικού και ΕΦΕΤ.
Ενδεικτικά μια μελέτη HACCP αφορά τα διαγράμματα της ροής της παραγωγής, την ανάλυση όλων των κινδύνων κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, τις προδιαγραφών των προϊόντων κ.α.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημασία της διασφάλισης ενός συστήματος ασφάλειας και υγιεινής στην επιχείρηση μας καθώς και την πλήρη συμμόρφωση μας στα οριζόμενα από τον νόμο που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας . Οι υπηρεσίες μάς κρίνονται κάθε στιγμή το ίδιο και το μέλλον της επιχείρησης μας.
ΤΗΛ 6970850256
Συνεργάτης :
ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝΟΥ