ΑθήναΑθήναΤήνος Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830 24020, 6938773654, 6937308109 Δευ - Παρ 09:00-17:00 22830-24020
a.taxis@yahoo.gr, p.kotsos@yahoo.gr
☎️: 2283024020
        6938773654
        6937308109
Athens - Tinos
www.ataxis.gr

Απασχόληση συνταξιούχου με απλά λόγια.

Αρχικά διευκρινίζω ότι η φωτο σκοπό έχει να θυμίσει ότι ο συνταξιούχος για να μην απασχολείται εξ ανάγκης επιβίωσης.. πρέπει να παίρνει ικανοποιητική σύνταξη. Οι νέοι και οι εν δυνάμει επαγγελματίες έχουν προτεραιότητα σε οποιαδήποτε κίνητρα .

Ο Νόμος 5078/2023 στο άρθρο 114 το ονομάζει ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ..

ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΣ

Μη μισθωτός νοείται ο αυτοαπασχολούμενος ( ελ επαγγελματίας , ατομική επιχείρηση, εταίρος σε προσωπική εταιρεία ΟΕ, ΕΕ , διαχειριστής σε ΙΚΕ , ΕΠΕ , Δ/νων σύμβουλος ΑΕ με ποσοστό μεγαλύτερο 3% κλπ.)

Παράδειγμα:

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΑΡΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΟΣ , ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΛΠ

Ήδη συνταξιούχος η υποψήφιος συνταξιούχος που έκανε αίτηση συνταξιοδότησης στην περίπτωση που αποφασίζει να επαναλειτουργήσει την επιχείρηση του , η να δραστηριοποιηθεί όπως παραπάνω τότε ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξει θα πληρώνει μηνιαία το ποσό που αναλογεί στον κλάδο σύνταξης συν 50% στο ποσό αυτό .ΠΧ για την πρώτη κατηγορία το ποσό που αναλογεί στην πρώτη ασφ.κατηγορία κλάδος σύνταξης είναι 175,83 € και το 50% 87,91€ ( πρόστιμο αυτοαπασχόλησης ) συνολικά 263,74€ .

ΜΙΣΘΩΤΟΣ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

Η μισθωτή απασχόληση δημιουργεί παράλληλη ασφάλιση με συνέπεια να επιλέγεται η μισθωτή ασφάλιση.Ανάλογα με την επιλεγμένη ασφαλιστική κατηγορία σαν μη μισθωτός θα διενεργείται εκκαθάριση για την διαφορά που πιθανόν να οφείλεται. Οι εισφορές συνεπώς σαν επαγγελματίας δεν καταβάλλονται , δηλώνεται στο σύστημα η μισθωτή παράλληλη απασχόληση και σταματά το ΕΦΚΑ να εκδίδει σημείωμα εισφορών.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ

Η απασχόληση σαν μισθωτός ενός συνταξιούχου δεν διαφέρει από την απασχόληση -πρόσληψη ενός μη συνταξιούχου .Όλα λειτουργούν όπως στην συνηθισμένη περίπτωση πρόσληψη ενός εργάτη , υπαλλήλου κλπ αναφορικά με τις υποχρεώσεις σε ΙΚΑ , ΕΡΓΑΝΗ , κλπ.Φυσικά και εδώ εκτός των παραπάνω υπάρχει και το <<πρόστιμο>> για τον συνταξιούχο που είναι 10 % ειδική κράτηση στις μικτές αποδοχές μηνιαίως.

ΑΓΡΟΤΕΣ.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ:

  • Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π.ΟΓΑ.

Ισχύει και στην περίπτωση που ήδη συνταξιούχος του π.ΟΓΑ ξανακάνει έναρξη εργασιών .

Ο συνταξιούχος πρώην ΟΓΑ εφόσον συνεχίζει δραστηριότητες υπαγόμενες σε ασφάλιση δεν πληρώνει πρόσθετη ασφάλιση η πρόσθετο πόρο δλδ στην Τηνιακή διάλεκτο ΤΙΦΤΑ.

ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Σε περιοχές με εισοδηματικό κριτήριο δλδ εξαιρούμενες από ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και υπαγωγή σε ΟΓΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΝ την επιχειρηση ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ η ΠΟΡΟ.

Προσοχή αν έκλεισε το καφενείο μπακάλικο , καφετέρια και το ξανανοίξει σε περιοχή με πληθυσμιακό & εισοδηματικό κριτήριο υποχρεωτικά ασφαλίζεται σε ΟΑΕΕ και έχει παράλληλα και την επιβάρυνση 50%. άρθ 25 /Ν3842/2010 δλδ δεν ισχύουν τα παραπάνω.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝΟΥ